Má hedvábná DIY svatba

Jak jsem si šila svatební šaty... a oblek pro ženicha, šaty pro družičky a ladící komplet pro synka.


Říká se, že nevěsta by si neměla šít své svatební šaty sama. Nejsem pověrčivá a nelpím na tradicích. O podobě svých vlastních šatů jsem tedy začala přemýšlet asi deset minut poté, co na mě dnes už manžel jednou o půlnoci v posteli téměř mimochodem vychrlil, že bychom se asi už mohli vzít. 

Od první chvíle mi bylo jasné, že nechci bílou. Symbolika je panenská a v našem případě to byla jen formalita. Pěkná, stvrzující a upřímná. A na to se hodí tělová barva. Druhá kůže. Druhá podmínka, na které jsem lpěla, bylo hedvábí. Bylo mi třicet. Bezstarostnou mladistvost mám za sebou a stará ještě nejsem. Chtěla jsem se rozmazlit. ušití vlastního modelu byla tedy jasná volba. v té době jsem si také začala pohrávat s haute couture technikami, takže některé jsem při tvorbě přímo použila, jelikož zpracování i materiál si o to říkali. 

Šaty jsou hedvábné od A do Z:
1. Ručně tkaný hedvábný dupion tělové barvy na živůtek, sako, kravatu a vestičku pro synka;
2. italský hedvábný šifon na sukni;
3. krémový hedvábný habutaj na podšívku;
4. hedvábná organza na vyztužení živůtku. 

Střih živůtku vychází z modelu č. 107 v Burdě 3/2017. Chvíli jsem zápasila s řešením podprsenkového dílu, jelikož nepatřím k nejvyvinutějším a nedařilo se mi docílit plnosti. Nakonec jsem rozpárala jednu z méně nošených podprsenek a do živůtku jsem všila sestřihnuté výztuhy. Na sukni jsem použila vlastní řešení, doplněné o dělící dupionový pásek. Boční švy i lem jsou zpracované komplet ručně, jelikož stroj by hedvábný šifon rozsekal. Na švy jsem použila francouzský steh. Spodní lem o obvodu pět metrů je dvakrát založený s ručním přistěhováním v obou záložkách. To vytváří hladký a nekroutící se lem o šíři cca 5 milimetrů. 


Kromě mých vlastních šatů došlo také na třídílný oblek pro nastávajícího manžela, ladící kravatu, košili a vestičku pro syna a družičkovské šaty z tuhého saténu v ladícím odstínu. 




Celý pánský oblek i s kravatou je k vidění také v PÁNSKÉ GARDEROBĚ


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace