Krajka a hory - svatební šaty project 01/2018

Když spolužačka se základky letos na jaře na poslední chvíli hledala švadlenu, která by jí ušila šaty podle jejích představ, nabídla jsem se, že to můžeme společně probrat.




Slovo dalo slovo a došlo na samotné šití. Podle modelů, které mi pro inspiraci poslala, jsme společně sestavily první návrh jejích vlastních budoucích šatů. 

Na řadě byl výběr látek. Verča chtěla krajkový vršek, hladkou splývavou sukni a především také pohodlí. Krajku si za mé drobné asistence vybrala sama. Na sukni jsem jí doporučila polyesterový krepžoržet, který by si mohla v případě potřeby kdykoliv přeprat. Svatba se totiž konala venku na horách a v případě mnohem dražšího hedvábí by mohlo hrozit snadné poničení šatu. Na podložené krajkového živůtku a na spodničku jsem vybrala viskózový batist. Trochu více se mačká, ale je prodyšný a na těle ještě příjemnější než bavlna. 

Batistový živůtek je dvouvrstvý. Důvodem byla průhlednost vybrané látky a také skrytí krajkových švových přídavků a záševků. Vzhledem k tloušťce krajky jsem totiž hned zkraje zavhla francouzský šev. Vrchní batistová i krajková část jsou tedy na jednotlivých dílech sestehované a dále zpracované jako jedna vrstva. 

Sukně je v případě podšívky i vrchní látky střižena šikmo jako půlkolová. Tím jsem dosáhla přesných představ zadavatelky, která si velmi přála jednoduchou hladkou sukni, která jí bude po postavě splývat jako voda. V tomto případě už je francouzský šev použitý v případě vrchního krepžoržetu i u viskózové spodničky. 

Nevěsta na poslední chvíli nečekaně rychle zhubla, takže byly šaty ve finále malinko volnější než během zkoušení. 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace